Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Θεσσαλονίκη: Ποινική δίωξη σε πρώην καποδιστριακό δήμο για ανύπαρκτα έργα!

 

Θεσσαλονίκη: Ποινική δίωξη σε πρώην καποδιστριακό δήμο για ανύπαρκτα έργΑπευθείας αναθέσεις έργων, συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, που έμειναν τελικά στα... χαρτιά, την περίοδο 2003 - 2010, αποκάλυψε έρευνα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης στον πρώην καποδιστριακό δήμο Καλλιθέας Θεσσαλονίκης.

Για την υπόθεση, ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης παρήγγειλε να ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία σε βάρος ΟΤΑ, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δήμου, σε βάρος του τότε δημάρχου και μελών της πλειοψηφίας των δημοτικών συμβουλίων εκείνης της εποχής, ενώ για ψευδή βεβαίωση κατηγορούνται μέλη των αρμόδιων επιτροπών του δήμου που βεβαίωσαν τα έργα.

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται ύστερα από καταγγελίες που έφτασαν στην Δικαιοσύνη όταν ο άλλοτε δήμος Καλλιθέας εντάχθηκε με το νέο πρόγραμμα του Καλλικράτη στο νέο δήμο Ωραιοκάστρου. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιθεωρητές «ξεσκόνισαν» ένα προς ένα τα υποτιθέμενα έργα, ενώ το πόρισμα παραδόθηκε στον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης, αντεισαγγελέα Εφετών Αχιλλέα Ζήση.

Στο επίκεντρο βρίσκονται έργα που ανατέθηκαν απευθείας προς τη δημοτική επιχείρηση Τοπικής Ανάπτυξης Καλλιθέας. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η δημοτική επιχείρηση αποτελείτο από ελάχιστους υπάλληλους, ενώ διαπιστώθηκε ότι παρ’ ότι εκδόθηκαν εντάλματα πληρωμής, εντούτοις τα έργα ουδέποτε εκτελέστηκαν και τα χρήματα είναι άγνωστο που κατέληξαν.

Η δικογραφία περιλαμβάνει -εξάλλου- μία περίπτωση έργου-μελέτης που δόθηκε έναντι 90.000 ευρώ σε Πανεπιστήμιο της χώρας, το οποίο όμως δεν είχε την τεχνογνωσία να το διεκπεραιώσει, με συνέπεια το Ίδρυμα με τη σειρά του να αναθέσει την εκτέλεσή του σε δύο άλλες εταιρίες, έναντι σαφώς μικρότερου ποσού, που δεν ξεπερνάει τις 45.000 ευρώ. Μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε, η δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί στα χέρια της ανακρίτριας διαφθοράς Θεσσαλονίκης.

 http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου