Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΑ



Αν μου ζητούσαν να βάλω δίπλα στη λέξη ΙΚΑ (ΠΕΔΥ)την πρώτη λέξη ή εικόνα που μου έρχεται στο μυαλό θα ήταν ταλαιπωρία, η δεύτερη ουρές , η τρίτη ραντεβού με γιατρό δυσκολότερα κι από ραντεβού… με τον Τζώρτζ Κλούνευ μετά το γάμο του, και ούτω καθεξής… Τα ιατρεία του ΙΚΑ, τώρα πλέον ΠΕΔΥ, δεν είναι σίγουρα από τα μέρη που θέλεις να επισκεφθείς εκτός κι αν η ανάγκη σε φέρει στο δρόμο τους.
Μ’ αυτή την εικόνα στο μυαλό μου έφτασα ένα πρωινό πριν λίγες μέρες στα ιατρεία του ΠΕΔΥ Κάτω Χαλανδρίου, γωνία Σοφοκλή Βενιζέλου και Ηπείρου. Η πρώτη ευχάριστη έκπληξη ήρθε με το που βρήκα να παρκάρω σχεδόν στην είσοδο. Ακολούθησαν  αρκετές ακόμα, τόσες ώστε να αποφασίσω να γράψω κάτι γι’ αυτό , παρά το ότι για μας τους δημοσιογράφους κατά κανόνα «είδηση» είναι η κακή είδηση.
Η ευγένεια και η εξυπηρέτηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ήταν η δεύτερη ευχάριστη έκπληξη. Ζήτησα να μάθω ποιος είναι ο προϊστάμενος κι αν θα μπορούσα να μάθω περισσότερα για την μονάδα αυτή (ποιες περιοχές εξυπηρετεί, σε τι ειδικότητες κλπ.)
Ο πνευμονολόγος κ. Θωμάς Βαρδουλάκης, προϊστάμενος του υποκαταστήματος προσφέρθηκε να με ξεναγήσει και να μου δώσει όλα τα στοιχεία, εκφράζοντας παράλληλα και την εύλογη αντίθεσή του στο φημολογούμενο ενδεχόμενο να σταματήσει η λειτουργία της μονάδας. Μιας μονάδας που εξυπηρετεί πάνω από 50.000 ασφαλισμένους από τη Φιλοθέη και το παλιό και νέο Ψυχικό, το Χολαργό, το Κάτω Χαλάνδρι και το Κοντόπευκο ως και τα Μεσόγαια. (Όπως μου διηγήθηκε ο έμπειρος παιδίατρος,  έρχονται εδώ μητέρες με βρέφη ακόμη και από τη Ραφήνα). Στο οφθαλμολογικό η επάρκεια του εξοπλισμού οφείλεται εν πολλοίς στον επίμονο αγώνα των γιατρών, που όταν χρειάστηκε κουβάλησαν με τα χέρια τους οφθαλμολογικό μηχάνημα, το οποίο εντόπισαν αναξιοποίητο  σε άλλο κατάστημα.
Επιδίωξή μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδουλάκης είναι να βελτιώνουμε συνεχώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Αυτή τη στιγμή η μονάδα στελεχώνεται από  τέσσερεις οδοντιάτρους, δύο οφθαλμιάτρους, τέσσερεις  παιδιάτρους (ο ένας ελεγκτής), έναν μαιευτήρα,έναν πνευμονολόγο (προϊστάμενος), έναν ψυχίατρο και έναν ορθοπεδικό. «Κάνουμε αγώνα να εντάξουμε στη μονάδα παθολόγο και καρδιολόγο, ώστε να εξυπηρετούμε περισσότερο κόσμο όπως έχει ανάγκη η περιοχή» επισημαίνει.
Στολίδι πραγματικό αποτελεί το κέντρο φροντίδας Μητέρας και Παιδιού στον πρώτο όροφο του κτιρίου. Με Μαιευτικό τμήμα, τμήμα Εμβολιασμού και παιδικής προληπτικής οδοντιατρικής. Καθαρό και φροντισμένο εξυπηρετεί μια περιοχή που καλύπτει Ψυχικό, Χολαργό, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Βριλήσσια και Παλλήνη.
Στα ιατρεία του ΠΕΔΥ Κάτω Χαλανδρίου τα πράγματα λειτουργούν όπως θα έπρεπε να λειτουργούν παντού για να εξυπηρετούν τους ασθενείς (κι όχι τους πελάτες).Με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό «κουρεμένο», που όμως  επιτυγχάνει να καλύπτει τα κενά και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των ασθενών, χωρίς μεγάλη αναμονή, πράγμα εύκολο να διαπιστωθεί τηλεφωνικά.
Κι όλα αυτά με χαμηλό κόστος, αφού π.χ. το ενοίκιο για τα 521 τ.μ. του τριώροφου κτιρίου είναι μόλις 2.492 ευρώ το μήνα. ( value for money λέγεται αυτό στη γλώσσα των οικονομικών, δηλ. η αξία των προσφερομένων υπηρεσιών υπερβαίνει το οικονομικό κόστος).
Βγαίνοντας από το κτίριο σκεφτόμουν ότι οι κάτοικοι των περιοχών που επωφελούνται των υπηρεσιών αυτής της μονάδας είναι πραγματικά προνομιούχοι. Γιατί τα ιατρεία τουΠΕΔΥ στο Κάτω Χαλάνδρι , με την εποπτεία του δυναμικού κ. Θωμά Βαρδουλάκη, αποτελούν μια ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΑ, όσων γνωρίζουμε για τις ιατρικές υπηρεσίες του δημοσίου.

Το ζητούμενο βέβαια είναι να γίνει αυτό ο κανόνας…….
Μαρία Βασσάρα
                                                                                                                                        Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου