Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Δ.Σ. Χαλανδρίου: Ομόφωνα κατά του ν. 4250 και του Μ. Αγγελάκα - Το ρεπορτάζ του enypografa.gr


Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου προχώρησε την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου σε νέα απόφαση για το «καυτό» ζήτημα της μη αποστολής στοιχείων εργαζομένων του Δήμου προς το αρμόδιο υπουργείο για τις διαδικασίες αξιολόγησης κι επανελέγχου συμβάσεων. Λίγες ώρες, αφότου ο δήμαρχος της πόλης Σίμος Ρούσσος είχε περάσει το… κατώφλι της Εισαγγελίας Εφετών, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τη μη συμμόρφωσή του με τον περίφημο νόμο 4250 (σ.σ. πήρε προθεσμία και θα παρουσιαστεί εκ νέου, την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014) το κορυφαίο δημοκρατικό όργανο του Χαλανδρίου αποφάσισε ομόφωνα, όχι μόνο να στηρίξει τον δήμαρχο, αλλά και να προχωρήσει σε ενέργειες (μεταξύ των οποίων και η προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 152) προσβολής και ακύρωσης της απόφασης του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα, με την οποία ακύρωνε την ομόφωνη απόφαση του Σώματος.
Η τελική ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου προέκυψε μετά από διαβούλευση των δημοτικών συμβούλων πάνω στη διαμόρφωσή του, αλλά και μετά την κατάθεση απόψεων και προτάσεων για το πώς θα πρέπει να γίνει η συνολικότερη διαχείριση του θέματος.
Λούλα Καρατζά 
Λούλα Καρατζά: «Χρειάζεται καλύτερη ενημέρωση του κόσμου»
Η επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ υποστήριξε από την αρχή την ανάγκη να προβληθεί στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το αίτημα για κατάργηση του επίμαχου νόμου, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ευρύτερης και ουσιαστικότερης ενημέρωσης των δημοτών πάνω στο θέμα. Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Λούλα Καρατζά, θα πρέπει να γίνουν σαφείς στον κόσμο, τμήμα του οποίου νομίζει ότι γίνεται προσπάθεια να αποκρυβούν στοιχεία εργαζομένων με πλαστά πτυχία, οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος.
Η ίδια ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ένας διορισμένος παράγοντας, όπως ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να ακυρώνει αποφάσεις αιρετών και, μάλιστα, ομόφωνες, ενώ παρακίνησε τη δημοτική αρχή να κινητοποιήσει μαζικά φορείς και κατοίκους, κάτι που μέχρι σήμερα -όπως τόνισε- δεν έχει κάνει.
Νίκος Πανταζής 
Νίκος Πανταζής: «Βάλλεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση»
Εκ μέρους της παράταξης ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ο κ. Νίκος Πανταζής παρατήρησε ότι είναι πιο σοβαρό το θέμα της κλήτευσης του δημάρχου από την εισαγγελέα, παρά η ακύρωση της απόφασης του Μ. Αγγελάκα. Σε ότι αφορά τη δεύτερη, υποστήριξε ότι ο γενικός γραμματέας έπραξε αυτό που όφειλε με βάση τον νόμο, προβλέποντας ότι «η προσφυγή του Δήμου στην Επιτροπή του άρθρου 152 για το συγκεκριμένο θέμα δεν θα έχει καμία τύχη».
Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε ότι στηρίζει πολιτικά τον δήμαρχο Χαλανδρίου, καθώς -όπως τόνισε- η όλη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί βάλλει ευθέως την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό έχει ξεκινήσει από τη στιγμή που εφαρμόστηκε ο «Καλλικράτης», υπό την ανοχή των περισσότερων δημάρχων που δεν έκαναν τίποτε για να το αποτρέψουν.
Άγγελος Νταβίας 
Άγγελος Νταβίας: «Η κυβέρνηση παρανομεί, όχι εμείς»
Ο επικεφαλής του συνδυασμού ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ, αφού παρατήρησε ότι υπάρχουν διάφορες «αποχρώσεις» στην ομοφωνία του Σώματος για την αντιμετώπιση του θέματος που έχει προκύψει, χαρακτήρισε τον νόμο ως «παράνομο κι αντισυνταγματικό», προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να δεχθεί μία κυβέρνηση η οποία έρχεται, κάτω από την πίεση της Ευρώπης, να επανεξετάσει συμβάσεις εργαζομένων. Όπως είπε, ουσιαστικά «η κυβέρνηση έρχεται να πάρει κεφάλια» και γι΄ αυτό στο «διά ταύτα» της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου θα πρέπει να γίνεται σαφές ότι «δεν είμαστε εμείς που παρανομούμε, αλλά το ίδιο το κράτος».
Γρηγόρης Καλομοίρης 
Γρηγόρης Καλομοίρης: «Να πάρει θέση η ΚΕΔΕ»
Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Γρηγόρης Καλομοίρης «έβαλε στο τραπέζι» το θέμα της στάσης που τηρεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), καλώντας το θεσμικό όργανο των ΟΤΑ -και ιδιαίτερα τη νέα διοίκηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές- να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες προς την κυβέρνηση ώστε να σταματήσουν οι διώξεις κατά δημάρχων που υπερασπίζονται το αυτονόητο· την υπεράσπιση της δυνατότητας να λειτουργήσουν οι Δήμοι τους. Όπως πρόσθεσε, η μέχρι σήμερα στάση της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ χαρακτηρίζεται ως αρνητική και κάλεσε τη νέα διοίκηση να… αλλάξει ρότα και, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), να οργανώσουν παλλαϊκό μέτωπο αντίστασης.
Επίσης, ο κ. Γρ. Καλομοίρης πρότεινε να μην γίνεται λόγος για επανέλεγχο συμβάσεων εργαζομένων, αλλά για αλλαγή κριτηρίων των συμβάσεων.
Κωνσταντίνος Γερολυμάτος - Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας Χαλανδρίου 
Κωνσταντίνος Γερολυμάτος: «Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους δημάρχους»
Ο αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Γερολυμάτος τόνισε ότι «ο Αγγελάκας κάνει τη δουλειά του, αλλά πρέπει να δούμε ποια είναι αυτή», προσθέτοντας ότι και κατά τον 19ο αιώνα η εξουσία απαγόρευε τις απεργίες, αλλά υπήρχαν πολίτες που διαμαρτύρονταν και διαδήλωναν.
Ο ίδιος παρατήρησε ότι έχει αρχίσει να σχηματίζεται μία ομάδα δημάρχων που αντιστέκονται σθεναρά στην κρατική εξουσία που -όπως εκτίμησε- «παραπαίει» και γι΄ αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους αιρετούς. Τέλος, όπως ανέφερε, με τον ακολουθούμενο πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία ελπίδα για βιώσιμους δήμους, αλλά και βιώσιμη χώρα.
Γιώργος Κουράσης 
Γιώργος Κουράσης: «Έχουμε ανάγκη για περισσότερους εργαζόμενους»
Ο πρώην δήμαρχος και νυν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Γιώργος Κουράσης ζήτησε η όποια απόφαση του Σώματος να έχει «σαφή και διακριτή παρουσία στους πολίτες», ώστε να γίνει κατανοητό αυτό που γίνεται, αλλά και αυτό που διεκδικεί ο Δήμος. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι υπάρχουν αρκετοί πολίτες «που πιστεύουν ότι επιχειρούμε να καλύψουμε παρατυπίες», καλώντας, παράλληλα, τη δημοτική αρχή να ελέγξει εξονυχιστικά την περίπτωση να υπάρχουν κρούσματα με πλαστότητα πτυχίων στο Χαλάνδρι.
Τέλος, ο δήμαρχος ζήτησε να καταστεί σαφές, προς πάσα κατεύθυνση, η μεγάλη ανάγκη που έχει ο Δήμος Χαλανδρίου σε προσωπικό.
Χρήστος Κασίμης 
Χρήστος Κασίμης: «Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κτίζουν νέο πελατειακό δίκτυο»
Ως μοναδική περίπτωση «όπου μπορεί για πρώτη φορά να ακυρωθεί στην πράξη μνημονιακό… θέσφατο» χαρακτήρισε την αντίδραση των δημάρχων στις αξιολογήσεις κι επανελέγχους συμβάσεων εργαζομένων ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Χρήστος Κασίμης, κάτι που αιτιολογεί -όπως υποστήριξε- και το «κυνηγητό που έχει εξαπολυθεί».
Ο ίδιος κατήγγειλε τα «κυρίαρχα ΜΜΕ» ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα κατά των αιρετών με τις «δήθεν πλαστότητες πτυχίων», ενώ υποστήριξε ότι «η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που δημιούργησαν το υφιστάμενο πελατειακό δίκτυο, έρχονται σήμερα, με την “αναχρονιστική” ποσόστωση του 15%, να κτίσουν ένα νέο πελατειακό δίκτυο».
Σίμος Ρούσσος - Δήμαρχος Χαλανδρίου 
Σίμος Ρούσσος: «Μας αποπροσανατολίζουν από τα υπόλοιπα σοβαρά θέματα του Δήμου»
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χαλανδρίου ξεκαθάρισε, για πολλοστή φορά, ότι η όλη υπόθεση δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τη δίωξη των δημάρχων, ενώ επανέλαβε ότι η διαδικασία ελέγχου των πτυχίων στον Δήμο προχωρεί κανονικά.
Ο κ. Σίμος Ρούσσος χαρακτήρισε την κλήση από την Εισαγγελία Εφετών ως «κλιμάκωση στη σύγκρουση της κυβέρνησης με την Αυτοδιοίκηση» και ως «τροπή στον κατήφορο και στον αυταρχισμό». Επίσης, τόνισε ότι «ο νόμος δεν λειτουργεί καθώς έχει απονομιμοποιηθεί στην πράξη».
Ο δήμαρχος Χαλανδρίου συμφώνησε ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ενημέρωση του κόσμου, αλλά εξήγησε ότι  είναι πολλή η δουλειά που πρέπει να γίνει στον Δήμο, προσθέτοντας με έμφαση ότι με όλη αυτήν την υπόθεση κάποιοι «επιχειρούν να μας αποπροσανατολίσουν από τα υπόλοιπα, σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζει η πόλη μας». Τέλος, χαρακτηρίζοντας ως θετικές τις ανακοινώσεις συμπαράστασης που εξέδωσαν ορισμένες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, κάλεσε και τους υπόλοιπους συνδυασμούς να κινηθούν σε αντίστοιχη κατεύθυνση.

 http://enypografa.gr/omofona-kata-n-4250/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου