Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ΛΗΞΟΥΡΙ! ΠΑΡΕΛΑΣΙΣ! ΣΤΟ 2 και 59 ΕΓΙΝΕ Η ΕΠΙΜΑΧΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!!! ΧΑΧΑΧΑ!




ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΤΡΕΛΑ!!!!
ΕΜΠΝΕΥΣΗ

(ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 3ο ΛΕΠΤΟ!)

ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΣΙΓΑ - ΣΙΓΑ ΠΕΦΤΟΥΝ! ΟΙ "ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ" ΔΕΞΙΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗΝ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΕΝΩ ΟΙ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ΞΕΧΝΑΝΕ ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΓΙΑΤΙ ΒΓΗΚΕ Ο - ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΓΑΠ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ!

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ - ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ - ΜΕ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΕΥΡΩ ή ΓΡΟΣΙ και ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ!

Δείτε τώρα τι λέει το ΚΡΑΤΙΚΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ!
"ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

ΚΕΦΑΛΛΟΝΗΤΕΣ! ΧΑΧΑΧΑ! ΔΕΝ ΑΡΚΕΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΜΟΥΤΖΑ (έπεσε και στο Χαλάνδρι μία)!

http://www.tsantiri.gr/koinonia-kinimata/allaxan-dromo-gia-na-min-%E2%80%A6antikrisoun-tous-episimous-sto-lixouri-ke-katachirokrotithikan.html

Άλλαξαν δρόμο για να μην …αντικρύσουν τους επίσημους στο Ληξούρι και καταχειροκροτήθηκαν!

Άλλαξαν δρόμο για να μην …αντικρύσουν τους επίσημους στο Ληξούρι και καταχειροκροτήθηκαν!Λύκειο στο Ληξούρι Κεφαλονιάς άλλαξε …δρόμο στη παρέλαση προκειμένου να μην χαιρετήσει τους επίσημους.
Φυσικά ο κόσμος καταχειροκρότησε τους νεαρούς.
Για ακόμα μια φορά τα αγόρια του Γενικού Λυκείου μας εξέπληξαν ευχάριστα, καθώς δεν παρέλασαν μπροστά από τους επισήμους, αλλά προτίμησαν να στρίψουν λίγο πριν στο στενό όπου στεκόταν η Φιλαρμονική.
Έτσι, παρέλασαν στον πεζόδρομο και ξαναβγήκαν στην παραλιακή από την πλατεία, ολοκληρώνοντας την παρέλαση μπροστά στον υπόλοιπο κόσμο, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα
ΜΠΡΑΒΟ παιδιά!


Σ.Σ. ΠΛΑΤΕΙΑΣ: ΑΨΟΓΟΙ!

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου στα χρόνια της Κατοχής

http://halandripedia.blogspot.com/2012/03/o-25.html

Μέσα στην πολυτάραχη ιστορία του εθνικού μας βίου, πολλές φορές o εορτασμός της 25ης Μαρτίου, πήρε δραματικό χαρακτήρα διαδήλωσης υπέρ της ελευθερίας. Οι πιο σημαντικές εκδηλώσεις τέτοιας μορφής στα νεώτερα χρόνια, ήταν αναμφισβήτητα, εκείνες του 1942 καί 1943 στην καρδιά της σκλαβωμένης Αθήνας.


 

Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ


Α.Γ. Λεονταρίτη, Καθημερινή 24/3/1996


Στίς 24 Μαρτίου 1942 το πρωί, μικρές ομάδες φοιτητών μαζεύτηκαν στην πλατεία Εξαρχείων.

Ήταν ειδοποιημένοι από την οργάνωση τους, το σπουδαστικό τμήμα του ΕΑΜ Νέων, που κατηύθυνε τον αγώνα στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οί περισσότεροι έρχονταν κατευθείαν από το φοιτητικό συσσίτιο, όπου επί ώρες περίμεναν κάθε μέρα με τα κατσαρολάκια τους για να πάρουν μια κουταλιά μπλιγούρι ή νεροζούμι με λιγοστές φακές, για να κρατηθούν στα πόδια τους. Λίγα άτομα ήταν στην πλατεία, όταν ακούστηκαν τα πρώτα χειροκροτήματα. Ήταν κάτι το απροσδόκητο. Κάτω από τη μύτη των Γερμανών καί των Ιταλών, ένας φοιτητής ανέβηκε σε μια καρέκλα, καί με βιαστικά λόγια, μίλησε για τους αγώνες καί τίς θυσίες των προγόνων μας του '21, «πού μας δείχνουν καί σήμερα το δρόμο για να λευτερωθούμε από τους καινούργιους τυράννους...».
Τα βαθουλωμένα από την πείνα μάτια του νέου, πετούσαν φλόγες καθώς υπογράμμισε με έμφαση τίς τελευταίες αυτές φράσεις.


Συγχρόνως εκατοντάδες νεανικές φωνές άρχισαν να τραγουδούν το «Μαύρη είναι ή νύχτα στα βουνά». Τα γύρω παράθυρα άνοιξαν, καί οί σκλάβοι Αθηναίοι δεν πίστευαν στα μάτια τους. Χειροκροτήματα ακούστηκαν από παντού. Κάποιος κρατούσε μπροστά μια ελληνική σημαία, καί ή φάλαγγα των διαδηλωτών, συνεχώς μεγάλωνε. Προχώρησαν όλοι, κι έφτασαν στο Κολωνάκι, στην πλατεία Ξανθού, για να στεφανώσουν το άγαλμα του Φιλικού.

Τα πρώτα σύννεφα φάνηκαν λίγο αργότερα. Στήν οδό Σόλωνος, κοντά στη Νομική Σχολή, δύο ζώνες αστυφυλάκων,
προσπαθούσαν να φράξουν το δρόμο. Το κύμα όμως των διαδηλωτών ήταν τόσο ορμητικό, πού έσπασε τον κλοιό. Ένας από τους φοιτητές, πλησίασε τον επικεφαλής αστυνόμο καί του υπενθύμισε ότι κι αυτός ήταν Έλληνας καί δεν θα έπρεπε να εκτελεί τίς εντολές των Ιταλών. Εκεί στο Κολωνάκι, μια φοιτήτρια σκαρφάλωσε καί πέρασε το στεφάνι στην προτομή του Ξανθού.

'Από τίς παρόδους όμως είχαν ήδη κάνει την εμφάνιση τους οί Ιταλοί. Οί καραμπινιέροι όρμησαν στο πλήθος καί χτυπούσαν με τα κοντάκια των όπλων τους, με σπαθιά, κι άρχισε αληθινή μάχη, ενώ ό σημαιοφόρος, ένα παιδί από τα Δωδεκάνησα αμυνόταν ηρωικά για να μην του πάρουν τη σημαία. Οί φοιτητές ξανασυγκεντρώθηκαν στη Δεξαμενή, όπου έγινε νέα εκδήλωση με καινούργιο ομιλητή, μέσα σε πέλαγος πατριωτικού ενθουσιασμού. Ξαφνικά, ακούστηκαν πυροβολισμοί καί όμοβροντίες. Οί φοιτητές σκόρπισαν χωρίς να καταλάβουν από πού τους χτυπούσαν, θα το συνειδητοποιούσαν λίγο αργότερα. Οί Ιταλοί από τον Λυκαβηττό έριχναν επιθετικές χειροβομβίδες καί πυροβολισμούς.

Οί κατακτητές καί ή προσκυνηματική ψευδοκυβέρνηση, είχαν απαγορεύσει αυτές τίς εκδηλώσεις κι ετοιμάζονταν να... «τιμήσουν» οί ίδιοι την επέτειο, με τελετή στη Μητρόπολη καί στον "Αγνωστο στρατιώτη"!


Οί αρχές Κατοχής ένιωθαν την οργή του λαού, καί προσπαθούσαν να τον κατευνάσουν ύποκρινόμενοι ότι σέβονται τίς εθνικές παραδόσεις. Νωρίς λοιπόν, στον Μητροπολιτικό Ναό, εμφανίσθηκε ο «πρωθυπουργός» Τσολάκογλου, με στολή στρατηγού καί εκπρόσωποι των γερμανικών καί ιταλικών άρχων, οπού παρακολούθησαν τη Λειτουργία. Αμέσως κατόπιν, ό Τσολάκογλου κατευθύνθηκε στο Μνημείο του Άγνωστου, κατέθεσε στεφάνι καί ...γονάτισε! Για να συμπληρωθεί ή... «παράσταση», την ίδια ώρα πού ό Τσολάκογλου στεφάνωσε τον "Αγνωστο, ό «αντιπρόεδρος» της «κυβερνήσεως» ό Κ. Λογοθετόπουλος, πήγε στο μνημείο των Γερμανών στρατιωτών καί κατέθεσε δάφνινο στεφάνι πού έφερε ταινίες με τα... ελληνικά χρώματα! Παράλληλα, ό «υπουργός Οικονομικών», ο Γκοτζαμάνης μετέβη στο μνημείο των Ιταλών στρατιωτών για τον ίδιο σκοπό...

Ό «Κουίσλιγκ», ό θλιβερός εκείνος «πρωθυπουργός» Τσολάκογλου, συνεπής προς την παράδοση πού εγκαινίασε έναν χρόνο νωρίτερα στη Μακεδονία, δεν δίστασε να απευθύνει «διάγγελμα» στο λαό καί να εκφωνήσει λόγο από ραδιοφώνου απευθυνόμενος προς την νεολαία, την οποία είχε το θράσος να καλέσει να σταθεί στο πλευρό των... «επαναστάσεων» του φασισμού καί του Έθνικοσοσιαλιομού, διότι «μόνον με τάς νέας ιδέας το έθνος μας δύναται να ευτυχήσει εντός της νέας ευρωπαϊκής καί μεσογειακής τάξεως»!

Καί κατέληξε με την υπόσχεση, ότι «συντόμως θα είμαι είς θέσιν να αναγγείλω την άνάπλασιν των θεσμών μας καί την προσαρμογή των είς το νέον πνεύμα, το όποιον ενσαρκώνει ή Γερμανία του Χίτλερ καί ή Ιταλία του Μουσολίνι. Καί τότε θα καλέσω τους νέους να αναλάβουν είς χείρας των την διεύθυνσιν της Ελλάδος εί
ς όλους τους τομείς...».

Σ' αυτήν την προκλητική ομιλία, ή νεολαία απάντησε στον Τσολάκογλου με τον εορτασμό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ό καθηγητής Δημ. Ζακυνθινός εκφώνησε έναν ενθουσιώδη πατριωτικό λόγο, πού τέλειωνε με τα λόγια του Ρήγα: «Ακόμα ταύτη την άνοιξη, ραγιάδες, ραγιάδες...»

Το τι έγινε, είναι δύσκολο να περιγραφεί με τη θύελλα των χειροκροτημάτων και των ζητοκραυγών, ενώ ό χώρος είχε περικυκλωθεί από τους καραμπινιέρους καί τα ελληνόφωνα όργανα τους.
Οι νέοι ξεχύθηκαν στους δρόμους της αδούλωτης Αθήνας, με πρώτους τους ηρωικούς ανάπηρους του πολέμου στην Αλβανία. Λευκοντυμένες νοσοκόμες κυλούσαν τα καροτσάκια τους, ενώ ό κόσμος τους χειροκροτούσε. Φοιτητές, εργάτες, υπάλληλοι καί χιλιάδες λαού ακολούθησαν εκείνη τη μαχητική διαδήλωση.

Οι Ιταλοί πάνω στ' άλογα με γυμνά τα ξίφη, πέσανε πάνω στο πλήθος καί τραυμάτισαν πολλούς, αλλά η διαδήλωση δεν διαλύθηκε. Οι νέοι μας κατέθεσαν στεφάνι στον Αγνωστο, καί μετά στεφάνωσαν τίς προτομές των ηρώων στο Πεδίο του ΄Αρεως, ενώ μια ατέλειωτη ουρά από μαυροντυμένες γυναίκες πού είχαν χάσει τους δικούς τους στο Μέτωπο, κατευθύνθηκαν με λουλούδια στον "Αγνωστο Στρατιώτη".

Η επιστράτευση
Μεγαλειώδης ήταν καί ό εθνικός εορτασμός την επόμενη χρονιά. Από τον Ιανουάριο του 1943, είχε δημοσιευτεί ή διαταγή της αναγκαστικής επιστράτευσης: «Έκαστος κάτοικος της Ελλάδος ηλικίας από 16 έως 45 ετών, είναι υποχρεωμένος εάν το απαιτήσουν αί περιστάσεις, να αναλάβει υποδείκνυό μένην εις αυτόν έργασίαν δια γερμανικός ή ιταλικάς υπηρεσίας...».

Ό προδότης Λογοθετόπουλος προσπαθούσε να παραπλανήσει τίς λαϊκές μάζες: «Ως υπεύθυνος κυβερνήτης παρέχω σήμερον προς τον έλληνικόν λαόν την διαβεβαίωσιν ότι ή ελληνική πατρίς θα παραμείνει μετά τον πόλεμον ανεξάρτητος καί ελευθέρα»...

Άλλα ό Χίτλερ δεν είχε πια καιρό για υποσχέσεις. Σέ προκήρυξη του πού διαβάστηκε στο Μόναχο στίς 24 Φεβρουαρίου, έγραφε: «Θα θεωρήσουμεν ως εντελώς φυσικόν να μη φεισθώμεν ξένης ζωής εϊς μίαν γραμμήν καθ' ην ζητούνται διό την ιδίαν ημών ύπόστασιν τόσο σκληραί θυσίαι. Θα πραγματοποιήσω μεν την κινητοποίησιν των πνευματικών καί υλικών αξιών της Ευρώπης εις αναλογίας τάς οποίας ή ήπειρος δεν είδε ποτέ...». Ύστερα από λίγες μέρες, ό λαός της Αθήνας έδινε την απάντηση. Κάτω από την καθοδήγηση του ΕΑΜ καί της ΕΠΟΝ έδινε καί κέρδιζε την μεγάλη μάχη της 5ης Μαρτίου κατά της έπιστρατεύσεως.

Ό Λογοθετόπουλος αναγκάσθηκε να πεί την επομένη: «Έδήλωσα ήδη επισήμως προς τον ελληνικό λαό, δτι ή έπιστράτευσις αυτή, δεν πρόκειται να γίνει...».


Καταπτοημένοι οι Γερμανόδουλοι κυβερνώντες δεν μπόρεσαν ούτε τον επίσημο εορτασμό της 25ης Μαρτίου να οργανώσουν, όπως άλλες φορές. Ό λαός όμως πού τον θέρμανε ή παράδοση του '21 καί τον χαλύβδωναν οί πρόσφατοι αγώνες, ετοιμάσθηκε να γιορτάσει με τον δικό του τρόπο. Την παραμονή το μεσημέρι 4.000 Έπονίτες στεφάνωσαν με δάφνες τους ήρωες του '21 στο Πεδίο του Άρεως, ενώ συνθήματα είχαν καλύψει τους τοίχους της πρωτεύουσας.


Ή Αθήνα έπλεε στίς κυανόλευκες σημαίες. Προσυγκεντρώσεις έγιναν στη Δεξαμενή, στο Πανεπιστήμιο, στο Πεδίο του Άρεως, στο Ζάππειο κι αλλού. Ή ανθρωποθάλασσα γονάτισε στό Πεδίο του Άρεως καθώς στεφάνωναν τίς προτομές καί όλοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο. Γερμανοί καί Ιταλοί περικύκλωσαν την περιοχή καί όρμησαν χτυπώντας τη μάζα, ενώ κραυγές ακούγονταν από παντού.

Οί περαστικοί μάζεψαν βιαστικά τους τραυματίες καί τους μετέφεραν στο γαλλικό νοσοκομείο. Οί Ιταλοί όμως έφθασαν κι εκεί, χτύπησαν τραυματίες καί νοσοκόμες έσχισαν τίς σημαίες καί κακοποίησαν όσους βρήκαν στο χώρο... Ποτάμια όμως είχαν ξεχυθεί από τίς γειτονιές της Αθήνας, προχωρούσαν προς το κέντρο καί ή λέξη «λευτεριά» αντηχούσε σαν βροντή.


Οι σταυραετοί των βουνών

Στίς 25 Μαρτίου 1944 τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Τώρα πλάι στην ψυχή έστεκε καί το τουφέκι. Κάθε σπίτι της Αθήνας ήταν καί κάστρο. Κάθε γειτονιά μετερίζι. Καί ή μεγάλη είδηση σκόρπισε ρίγη ενθουσιασμού. Έγινε ή ΠΕΕΑ. Πανεθνικός συναγερμός... Ή 25η Μαρτίου γιορτάστηκε στην ελεύθερη Ελλάδα, στο βουνό, με τρόπο συγκινητικό, μέσα σε πατριωτική έξαρση.

Τώρα υπήρχε ή πραγματική κυβέρνηση του λαού πού κατηύθυνε τον αγώνα, οί «αετοί των βουνών». Σβώλος, Μπακιρτζής, Σιάντος, Τσιριμώκος, Μάντακας, Γαβριηλίδης, Γρηγοριάδης, Χατζήμπεης, Κόκκαλης κι όλα τα στελέχη, οί έθνοσύμβουλοι, όλος ό λαϊκός στρατός στο άκουσμα του οποίου έτρεμαν κατακτητές καί δοσίλογοι... Όλοι οι λαϊκοί αγωνιστές πού ανταποκρίθηκαν στο μεγαλόπρεπο ποιητικό σύνθημα του "Αγγέλου Σικελιανοΰ: «Όμπρός να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω άπ' την Ελλάδα...».

Α.Γ.Λεονταρίτη, Καθημερινή 24/3/1996




Από τον Ιό της Ελευθεροτυπίας (24/3/2006)
25 Μαρτίου 1942
Οι εορτασμοί της 25ης Μαρτίου την εποχή της Κατοχής αποτελούν ένα συναρπαστικό κεφάλαιο της αντιστασιακής ιστορίας, όπως προκύπτει και από τις μαρτυρίες που δημοσιεύτηκαν στα αντιστασιακά έντυπα, καθώς και από τις μεταγενέστερες αφηγήσεις όσων συμμετείχαν στις σχετικές κινητοποιήσεις. Στη μνήμη των νέων, κυρίως των σπουδαστών, ιδιαίτερη θέση κατέχει η 25η Μαρτίου 1942, η πρώτη της Κατοχής, και σ' αυτήν επιλέγουμε να σταθούμε σήμερα, ακριβώς γιατί υπήρξε η ημέρα που προανήγγειλε τις μεγάλες αντικατοχικές διαδηλώσεις που σύντομα θα ακολουθούσαν.

Η 25η Μαρτίου 1942 διασώζεται σε πολλές αφηγήσεις-κατά κύριο λόγο ΕΑΜικές, αλλά όχι μόνον. Κι αν η απόσταση του χρόνου ή οι πολιτικές συμπάθειες του/της συγγραφέα οδηγούν σε μια ελαφρά διαφοροποιημένη παρουσίαση των γεγονότων, η ουσία παραμένει η ίδια: η ημέρα αυτή σήμανε πολλά για τις νεανικές αντιστασιακές δυνάμεις που τη διοργάνωσαν και συμμετείχαν στην πραγματοποίησή της. Είναι βέβαιο, εξάλλου, πως η αναταραχή που συνόδευσε την πρώτη εκείνη 25η Μαρτίου της Κατοχής δεν περιορίστηκε στους νέους. Είχε προηγηθεί ο τρομερός χειμώνας της μεγάλης πείνας και η δυσφορία απέναντι στους κατακτητές είχε αρχίσει να εκφράζεται με πολλούς, έστω και υπόγειους, τρόπους και σε ποικίλα περιβάλλοντα. Τις ημέρες εκείνες, για παράδειγμα, όμιλος λογοτεχνών αποτελούμενος από τον Αγγελο Σικελιανό, τον Μάρκο Αυγέρη, τον Κ. Θ. Δημαρά, τον Λουκή Ακρίτα και τον Γιώργο Θεοτοκά κυκλοφόρησε παράνομα το επίγραμμα «25 Μαρτίου 1942» του Σικελιανού (βλ. σχετικά, Λιλή Αλιβιζάτου, «Αναδρομή στα χρόνια 1941-1944», Η Λέξη 24/1983, σ. 514). Το επίγραμμα προανήγγελλε τη γέννηση της Ελλάδας από τον τάφο της και την «ανάστασή της» σε «νέο Εικοσιένα», υποδεικνύοντας ότι οι ίδιοι ακριβώς ιστορικοί συμβολισμοί κινητοποιούσαν την εποχή αυτή αντιστασιακές οργανώσεις, φοιτητές και λογίους.

Οι εκδηλώσεις που συνόδευσαν την πρώτη 25η Μαρτίου της κατάκτησης δεν υπήρξαν, απ' ό,τι φαίνεται, απλώς ένα αυθόρμητο ξέσπασμα: μέρες πριν, τόσο η ΟΚΝΕ όσο και το ΕΑΜ Νέων (δεν είχε ακόμη δημιουργηθεί η ΕΠΟΝ) είχαν συγκροτήσει οργανωτικές επιτροπές επιφορτισμένες με την προετοιμασία της «γιορτής». Συνθήματα γράφτηκαν στους τοίχους της Αθήνας, μοιράστηκαν προκηρύξεις και κυκλοφόρησαν ειδικές εκδόσεις των αντιστασιακών εντύπων που καλούσαν τη νεολαία να κατέβει στους δρόμους. «Στη φετινή επέτειο», αναφέρει σχετική προκήρυξη της ΟΚΝΕ, «όλοι εμείς οι νέοι και οι νέες, αδελφωμένοι στο ΕΑΜ Νέων, [...] ας ξεχυθούμε σε διαδηλώσεις προς τους ανδριάντες των ηρώων του 1821. Να στεφανώσουμε το μέτωπό τους και να τους διαβεβαιώσουμε ότι βρισκόμαστε όλοι στις θέσεις μας μαχητές κι εκδικητές!».

Την προπαραμονή, οι προετοιμασίες ολοκληρώνονται: καθορίζονται τα σημεία των προσυγκεντρώσεων και προβλέπονται εναλλακτικά σενάρια για το δρομολόγιο και τον τελικό προορισμό της διαδήλωσης. Την παραμονή, οι εφημερίδες προειδοποιούν ότι επίκεινται εκδηλώσεις «αναρχικών» και απειλούν τους «ταραξίες» με στρατοδικεία και εκτελέσεις.


Ας παρακολουθήσουμε την αφήγηση του Πέτρου Ανταίου:

"Στις 25 Μαρτίου την προκαθορισμένη ώρα, ομάδες φοιτητών συρρέουν στο Πεδίο του Αρεως. Εκεί, τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής που φθάνουν πρώτα αντιλαμβάνονται ότι μπροστά στο άγαλμα του Κωνσταντίνου έχουν παραταχθεί σειρές αστυφυλάκων, ενώ ένα τεθωρακισμένο εποπτεύει το χώρο. Η επιτροπή ειδοποιεί μέσω των συνδέσμων της ότι το σχέδιο αλλάζει και καλεί τους χίλιους περίπου φοιτητές που βρίσκονταν στους γύρω δρόμους να κατευθυνθούν προς την πλατεία Εξαρχείων. Εκεί, ο Κ. Λιναρδάτος απευθύνεται στους συγκεντρωμένους ανεβασμένος πάνω σ' ένα κασόνι και τους προτρέπει, εκ μέρους του ΕΑΜ Νέων, να ακολουθήσουν το παράδειγμα των αγωνιστών του '21. Σύνδεσμος μοτοσικλετιστής επικοινωνεί με την κεντρική οργανωτική επιτροπή και μεταφέρει το σύνθημα να πορευτεί η διαδήλωση προς την πλατεία Κολωνακίου. Η διαδήλωση ξεκινά τραγουδώντας το «Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά...», αφού τα τραγούδια της Αντίστασης δεν είχαν ακόμη εμφανιστεί. Στο δρόμο, ο κόσμος υποδέχεται με ενθουσιασμό τους νέους και μια γυναίκα δίνει στον φοιτητή Διονύση Παπαδόπουλο μια σημαία. Καθώς η διαδήλωση ανεβαίνει τη Σόλωνος, οι γραμμές της πυκνώνουν. Σε λίγο, οι διαδηλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με πυκνές σειρές αστυφυλάκων. Ακολουθεί συμπλοκή. Η διαδήλωση, με τη σημαία μπροστά, φτάνει στην πλατεία Κολωνακίου. Στους συγκεντρωμένους απευθύνεται εδώ εκ μέρους του ΕΑΜ Νέων ο φοιτητής της Νομικής Νίκος Καμβύσης. Οι διαδηλωτές ψάλλουν τον Εθνικό Υμνο και μια φοιτήτρια στεφανώνει τον Ξάνθο. Αίφνης, στους φοιτητές επιτίθενται καραμπινιέροι πυροβολώντας και χτυπώντας τους με υποκόπανους και σπαθιά. Εκείνοι αντιστέκονται και καταφέρνουν να σώσουν τη σημαία που περνά από χέρι σε χέρι. Ξανασυγκεντρώνονται στη Δεξαμενή κι εκεί δέχονται ιταλικά πυρά από τον Λυκαβηττό. Οι νέοι κατευθύνονται τώρα προς το Πανεπιστήμιο και στεφανώνουν τον Ρήγα και τον Γρηγόριο Ε'. Εδώ αντιμετωπίζουν Ιταλούς και Γερμανούς
(Π. Ανταίος, «Συμβολή στην Ιστορία της ΕΠΟΝ», τ. Α/1, σ. 189-199).

Στην πρώτη αυτή μαχητική διαδήλωση, που υπήρξε το προανάκρουσμα όσων θα ακολουθούσαν, δεν συμμετείχαν μόνον οι ΕΑΜικές οργανώσεις. Η ανάμνησή της είναι έντονη και στις αφηγήσεις μελών της Πανελλήνιας Ενώσεως Αγωνιζομένων Νέων (ΠΕΑΝ), στην οποία εξάλλου ανήκε και ο «σημαιοφόρος» Διονύσης Παπαδόπουλος (εκτελέστηκε το 1943 για το σαμποτάζ στην ΕΣΠΟ). «Στην πρώτη σειρά ήταν οι κοπέλες», αναφέρει στη μαρτυρία του ο Π. Μ. Μιχαηλίδης. Και παρακάτω: «Δεν μου πήγαινε να τρέξω μπροστά στους Ιταλούς. Εκείνη η Αλβανία δεν με άφηνε να το βάλω στα πόδια»
(«Αγαθουπόλεως 7», Εστία 1991, σ. 42-43).
ΙΟΣ - Ελευθεροτυπία, 24/3/2006

ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ πρΟΤΑση

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι,
Η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, παραδίδει καθημερινά μέσω των πολιτικών της – ο Θεός να τους κάνει – μαθήματα σκιώδους διακυβέρνησης, υπαγορευμένης από ξένους παράγοντες, που σκοπό έχουν την υποδούλωση της πατρίδας μας.
Η κα Μέρκελ που ΔΗΘΕΝ «κόπτεται» για την «εξυγίανση» της Ελλάδας και κουνάει απειλητικά το δάχτυλο προς τους…Μερκελ-ο-φοβούμενους «αχυρανθρώπους» της ελληνικής πολιτικής σκηνής, δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα στην ελληνική δικαιοσύνη τη λίστα όσων πολιτικών και μη πήραν μίζες από τη Siemens. Και όχι μόνο αυτό, αλλά, κατηγορεί την Ελλάδα ως διεφθαρμένη και τους Έλληνες ως κλέφτες!
Η χώρα αλώνεται από γαλαζοπράσινους «εθνοσωτήρες», οι οποίοι, έχοντας ως στήριγμα το πανικόβλητο – πλέον – αποτυχημένο πολιτικό σύστημα και αρκετά από τα Μέσα Μαζικής Ενορχήστρωσης (της μνημονιακής προπαγάνδας), γίνονται καθημερινά σκηνοθέτες και αρωγοί της Ελληνικής Τραγωδίας.
Με αποκορύφωμα το χθεσινό και προχθεσινό εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου όπου απαγορεύτηκε η αρθρόα προσέλευση κόσμου, είναι πλέον σαφές ότι, έχει γίνει άρση της δημοκρατίας και της ελευθερίας στη χώρα μας.
Οι ανεπάγγελτοι πολιτικοί, με το φόβο μιας πιθανής γενικευμένης διαμαρτυρίας των πολιτών, ΔΙΕΤΑΞΑΝ την πλήρη και οριστική απαξίωση της κοινωνίας.
Η ιδιότυπη κοινοβουλευτική δικτατορία που επιβλήθηκε μέσα στο 2011 και νομιμοποιήθηκε ΤΥΠΙΚΑ από ένα Κοινοβούλιο του οποίου η σύνθεση και οι συσχετισμοί έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τη λαϊκή βούληση, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ και ΔΙΕΤΑΞΕ ότι, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ.
Μέσα σε αυτή την κατάσταση και τη σχέση υποτέλειας της Ελλάδας προς την Ε.Ε. και την Μέρκελ, δε μένει τίποτα όρθιο. Στα εργασιακά, πλέον, είναι ΝΟΜΟΣ το δίκιο του εργοδότη! Και είναι γεγονός η επιστροφή στη ζούγκλα των ατομικών διαπραγματεύσεων. Οι όποιες κοινωνικές παροχές μετατρέπονται σε «μνημονιακό φιλελευθερισμό» και οι εγχώριοι υποτακτικοί της τρόϊκας ΔΝΤ-Ε.Ε-ΕΚΤ σκύβουν το κεφάλι απέναντι σε αυτούς που θέλουν την Ελλάδα για αγορά πρώτων υλών και αγορά των έτοιμων προϊόντων τους, ενώ, θέλουν και να διαχειρίζονται απευθείας τα ποσά των δανείων. Έτσι, δηλαδή, όπως πρέπει να είναι ο ρόλος ενός γνήσιου ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟΥ. Α, να μην το ξεχάσουμε…θέλουν ΚΑΙ ανάπτυξη…αλλά με εργασιακά κάτεργα υπό της χούντας των πολυεθνικών και των τραπεζών.
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ανάπτυξης, λοιπόν, η Ελλάδα! Η Ελλάδα των 500 – ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ – ευρώ!
Κόψτε κι’ άλλο τους μισθούς, κόψτε τις συντάξεις και δώστε τα όλα στους δανειστές! Συλλάβετε και τους «προδότες του έθνους» που εκτοξεύουν αβγά, γιαούρτια και νεράτζια (γι’ αυτό, προφανώς, τα μαζέψατε πριν 1 εβδομάδα!!!) ή απονέμουν τα «παράσημα της ανοιχτής παλάμης» προς τους «λαμπρούς ηγέτες» μας!
Κι’ αυτούς τους άθλιους δημοσιουπαλληλίσκους, πνίξτε τους στα καπνογόνα και στα δακρυγόνα και, αν δε συμμορφωθούν, πετάξτε τους και βομβίδες κρότου λάμψης, βαρέστε τους με τα γκλομπς και χτυπήστε τους με τις ασπίδες. Σε μια σωστή και οργανωμένη – γερμανική – δημοκρατία, έτσι πρέπει να φερόσαστε στον «ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ».
Η παρούσα νόθα πολιτική εξουσία ως αποτέλεσμα εξάρτησης, διαπλοκής και κομματοκρατίας, θα συντριβεί ΕΑΝ και ΕΦΟΣΟΝ πραγματοποιηθούν ΕΚΛΟΓΕΣ. Το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα φτάνει στο τέλος του και θα θέσει στο περιθώριο τους εμπνευστές και υποτελείς του, συγχρόνως, δε, θα τιμωρήσει τους επίδοξους κατακτητές.
πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Άκης Γκόγκος, Παναγιώτης Κατσαρλίνος,
Δημήτρης Μ. Χανιωτάκης, Πέτρος Χριστοδούλου

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΥΚΟ ΠΟΛΙΤΗ




Πεύκο Πολίτη Κοροϊδεύουν τους πολίτες

Στις 20 Οκτωβρίου 2011 η Οικονομική επιτροπή του Δήμου Χαλανδρίου επέλεξε τον Μελετητή της ένταξης του Πεύκο Πολίτη κ. Ιωνά.

19 Μαρτίου 2012 κάτοικοι και Νίκος Πανταζής στο Δημοτικό Συμβούλιο έκπληκτοι διαπιστώνουν ότι ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Βάσιος δεν υπέγραψε ακόμη την σύμβαση με τον Μελετητή για να αρχίσει την μελέτη. Πέντε (5)μήνες χαμένοι από την απραξία για να μην χρησιμοποιήσω άλλη βαρύτερη έκφραση του κ. αντιδημάρχου.

Οι Κάτοικοι κληρονόμοι δεύτερης γενιάς γιατί οι πρώτοι δικαιούχοι πέθαναν περιμένουν πενήντα χρόνια για να αξιοποιήσουν την περιουσία τους αλλά η διοίκηση του Δήμου τους κοροϊδεύει.

Εμείς λέμε το Πεύκο Πολίτη μπορεί να μπει στο σχέδιο μέσα στην θητεία της σημερινής Διοίκησης. Αν δεν μπει θα φταίει απόλυτα η σημερινή διοίκηση .

Καταγγέλλουμε τον κ. Βασιο και την Διοίκηση επιπλέον γιατί έδωσε κατευθύνσεις στο Ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας που αναθεωρείται χωρίς να πάρει την γνώμη της αντιπολίτευσης.

Ζητάμε συνάντηση δημάρχου ,παρατάξεων, μελετητή, κατοίκων στο Κέντρο Νεότητας για να αποδείξουμε ότι αυτό που λέμε είναι πέρα για πέρα ρεαλιστικό και να δεσμευτούμε όλοι ότι δεν θα επιτρέψουμε άλλη καθυστέρηση της ένταξης.

Ζητάμε άμεση αλλαγή του κ. Βάσιου και αντικατάσταση του από τον κ. Κρανίδη δημοτικό σύμβουλο της Διοίκησης που είναι μηχανικός και σχετικός με το αντικείμενο.

Νίκος Πανταζής

Υποψήφιος Δήμαρχος Χαλανδρίου

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΩ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ - ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ



Πολιτική κίνηση βορειοανατολικών προαστίων Αθήνας




ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΚΡΙΣΗ, ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ:

Υπάρχουν οικολογικές απαντήσεις;

Εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων

Πέμπτη 29 Μαρτίου, ώρα 6:30 μμ

 στο παλιό Δημαρχείο - KEΠ Χαλανδρίου



Ανοικτή εκδήλωση – συζήτηση για την οικονομική κρίση και τις προτάσεις για Πράσινη Στροφή στην οικονομία, οργανώνει την Πέμπτη 29 Μαρτίου, ώρα 6:30 μ.μ. στο παλιό Δημαρχείο-ΚΕΠ Χαλανδρίου, οδός Γρ. Γυφτοπούλου 2 (πρώην Μεσολογγίου), η Πολιτική Κίνηση Β.Α. Προαστίων Αθήνας των Οικολόγων Πράσινων.



Ομιλητές θα είναι:

Γιάννα Κοντούλη, επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων στις εκλογές

    με θέμα: "Η πολιτική συγκυρία και οι δυνατότητές μας"

Γιάννης Παρασκευόπουλος, επικεφαλής Ο.Π. στο ψηφοδέλτιο επικρατείας

   με θέμα: "Να επενδύσουμε στη διέξοδο από την κρίση"

Κώστας Καλλωνιάτης, δημοσιογράφος, οικονομικός αναλυτής με θέμα:

 "Η διεθνής διάσταση της κρίσης και οι απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο"



Παρεμβάσεις θα κάνουν οι:

Γιώργος Δημαράς, περιφερειακός σύμβουλος, "Αττική Οικολογική Απάντηση"

Σίμος Ρούσσος, δημοτικός σύμβουλος, "Αντίσταση με τους πολίτες του Χαλανδρίου"

Γ. Ασημακόπουλος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου

Πολύδωρος Τακόπουλος, δικηγόρος κατά των χαρατσιών στο Χαλάνδρι

Α. Βαρβέρης, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Χαλανδρίου

Δημήτρης Μπουρίκος, συνεργάτης της θεματικής ομάδας οικονομίας των Ο.Π.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.


Για περισσότερες πληροφορίες: Γιάννα Σαραντοπούλου: 6973-236595

Διονύσης Γιακουμέλος: 6985-782268

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Ο Δήμος Χαλανδρίου εγκαινιάζει το πρόγραμμα

«Η ελληνική Γη στο Χαλάνδρι!»


Αγροτικά προϊόντα σε τιμές παραγωγού
 

Διανομή Προϊόντων


Ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 20 Μαρτίου 2012 οι αιτήσεις παραγγελίας αγροτικών προϊόντων (όσπρια, λάδι), που θα διανεμηθούν από τους παραγωγούς χωρίς μεσάζοντες, στους δημότες Χαλανδρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος                     «Η Ελληνική Γη στο Χαλάνδρι».Στο πρόγραμμα συμμετείχαν πάνω από 1300 πολίτες.


Η διανομή των προϊόντων αυτών θα γίνει στο χώρο του Δημοτικού PARKING του Δήμου Χαλανδρίου στην οδό Αγίας Παρασκευής, έναντι της εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου ως εξής:


Την Πέμπτη 29 Μαρτίου η διανομή ελαιολάδου από τις 8:00 ενώ την ίδια μέρα μετά τις 14:00 θα ξεκινήσει και η διανομή οσπρίων η οποία θα συνεχιστεί και την Παρασκευή 30 Μαρτίου και ώρα 8:00.


Όσοι έχουν παραγγείλει προϊόντα πρέπει να έχουν μαζί τους την ταυτότητά τους, ώστε να διευκολύνουν τη διαδικασία.