Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

"ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ" - ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΨΑΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ!

Ψάρι Λαγοκέφαλος Προσοχή Επικίνδυνο


http://psarema-kinhgh.blogspot.com/2010/06/blog-post_17.html

Ψάρι Λαγοκέφαλος προσοχή επικίνδυνο



Ψάρι Λαγοκέφαλος προσοχή επικίνδυνο.

Πολύ τοξικό ψάρι που αν καταναλωθεί ειδικά την περίοδο αναπαραγωγής του που είναι ο Μάιος, μπορεί να επιφέρει ακόμα και το θάνατο

Έχει μεταναστεύσει στα Ελληνικά νερά από την Ερυθρά θάλασσα και αναπαράγεται από το 2003 που πρωτοεμφανίστηκε και στα δικά μας νερά

Η ΛΟΥΛΑ ΚΑΡΑΤΖΑ ΕΙΝΑΙ - ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ - ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ"

«Αυτή η κοινωνία δεν αλλάζει... ανατρέπεται μόνο...»!



ΕΙΣΑΓΩΓΗ από τη Νόρα Ράλλη στο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

http://www.paraskhnio.gr/index.php?option=com_k2&view=itemlist&layout=category&task=category&id=11&Itemid=66

Μπορεί στο σχολείο να γράφαμε ολόκληρες εκθέσεις για τα δεινά που επιφέρουν στο άτομο και στην κοινωνία τα ναρκωτικά, ωστόσο η νεότερη γενιά μάλλον θα γαλουχηθεί με «νεωτεριστικές» αντιλήψεις επί του θέματος, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η πολιτική της Πολιτείας απέναντι στο τόσο λεπτό αλλά και μείζον ζήτημα των ναρκωτικών αλλάζει! Συγκεκριμένα, αποποινικοποιείται η χρήση ναρκωτικών σύμφωνα με σχέδιο νόμου, που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Πρόκειται για μία ριζική μεταρρύθμιση και ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά κατά την οποία προτείνεται και σχεδιάζεται κάτι τέτοιο. Η αντιπολίτευση αντιδρά και γενικά απορρίπτει τις μεταρρυθμίσει, εκτός του τομέα που προβλέπει την οφειλόμενη θεραπεία στο χρήστη. Το Κ.Κ.Ε. και το ΛΑ.Ο.Σ αντιτίθενται με τον πιο έντονο τρόπο, και στο σύνολο και στις επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο ο δικηγορικός Σύλλογος υποδέχθηκε με επιφυλάξεις, καθώς συμφωνεί αλλά και διαφωνεί σε επιμέρους διατάξεις. Χαρακτηριστικότερη όλων, η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. που επισημαίνεται ότι «η νομιμοποίηση των ναρκωτικών που εξήγγειλε η κυβέρνηση, με δήθεν δάκρυα για τους χρήστες που φυλακίζονται, στοχεύει μόνο στο μυαλό και στη ψυχή, κυρίως των νέων ανθρώπων, αλλά και όλου του λαού. Μια νεολαία μισοζαλισμένη, με σκυμμένο το κεφάλι βολεύει το πέρασμα της πολιτικής τους. Μια νεολαία που στερείται τα δικαιώματά της στην Παιδεία, την Υγεία, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, αλλά έχει «δικαίωμα» να καλλιεργεί χασίς σε γλάστρες, είναι ακίνδυνη για το σύστημα που με νύχια και δόντια υπερασπίζονται». Το Κ.Κ.Ε. υποστηρίζει ότι «τα ναρκωτικά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται, δεν είναι ελεύθερη επιλογή κανενός ούτε αρρώστια»... Σοβαρά στοιχεία περιέχει η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία αναφέρεται (και σωστά) η υπεύθυνη για τα ναρκωτικά της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε. , κα Λούλα Καρατζά, σε συζήτηση που είχαμε μαζί της για το ΡΑΔΙΟ 9 και το «Παρασκήνιο»:

Τονίζει η κ.Καρατζά για την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ:

«Τα ναρκωτικά δεν είναι επικίνδυνα επειδή είναι παράνομα. Είναι παράνομα επειδή είναι επικίνδυνα. Αυτή την απλή σκέψη που κάνει κάθε άνθρωπος, αποφάσισε η κυβέρνηση να τη διαστρεβλώσει. Η προετοιμασία, δε, έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ας δούμε, λοιπόν, ποιος είναι ο απώτερος σκοπός τους... Σε μια περίοδο που παίρνονται τέτοια μέτρα και υπάρχει τέτοια κρίση, που τη βιώνει όλος ο κόσμος, θέλουν να καθυποτάξουν κυριολεκτικά «ό,τι κουνιέται», ό,τι μπορεί να αντιδρά σε αυτή την πολιτική. Τα ναρκωτικά εκτός από κοινωνικό πρόβλημα που παράγει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα είναι και ένας τρόπος καταστολής, εφαρμοσμένος και από κυβερνήσεις για πάρα πολλά χρόνια. Δείτε το γαλλικό Μάη του 1968, δείτε τα κινήματα όλα στη Λατινική Αμερική, που ακολούθησαν την πορεία που ακολούθησαν, ακριβώς επειδή τους έριξαν μέσα τα ναρκωτικά οι μυστικές υπηρεσίες, όπως η CIA και οι κυβερνήσεις τους».

-Μερικοί συνδέουν το τι συνέβη με τους χίπυς την ίδια περίοδο, καθώς η αμερικανική νεολαία τότε αντιδρούσε στον πόλεμο του Βιετνάμ, αλλά και σε όλο το «οικοδόμημα του αμερικάνικου ονείρου!

-Ακριβώς έτσι, και είδαμε πως κατέληξε και αυτό το κίνημα και τι ακολούθησε στη συνέχεια. Υπάρχει λοιπόν το εξής ζήτημα. Αν μπορούσαν τα κοινωνικά προβλήματα να αντιμετωπισθούν με νόμους, θα είχαν αντιμετωπίσει και την ανεργία, την πορνεία, το εμπόριο όπλων και άλλα. Θα είχαν κάνει από ένα νόμο και θα τα είχαν αντιμετωπίσει. Το θέμα είναι ότι αυτά τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με νόμους. Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων απαιτεί και προϋποθέτει αλλαγή του κοινωνικοπολιτικού συστήματος. Και το ξέρει αυτό το πράγμα η άρχουσα τάξη. Φυσικά σε όλο αυτό, αντίπαλος είναι αυτός που αμφισβητεί το καπιταλιστικό σύστημα!

-Τόσο σε αυτή την εφημερίδα, όσο και στην εκπομπή μου στο ΡΑΔΙΟ 9, έχουμε αναφερθεί στα «pueblos miserias», που ήταν ολόκληρες πόλεις μιζέριας, φτώχειας και ανέχειας μέσα στις πόλεις της Αργεντινής, κάτι για το οποίο είμαι σίγουρη ότι είστε ενήμερη. Σε αυτούς τους χώρους, τα ναρκωτικά έδιναν και έπαιρναν, με τη CIA να τα χορηγεί αφειδώς. Και ο κόσμος δεν μπορούσε να αντιδράσει...

-Ναι, είμαι ενήμερη για την κατάσταση στην Αργεντινή. Και για όλη αυτή τη φιλολογία, ότι αν δηλαδή τα αφήσουμε ελεύθερα δε θα μπορεί ο έμπορος ναρκωτικών να τα εμπορευθεί. Από την πλευρά μου θέλω να ρωτήσω κάτι πολύ απλό, και η πορνεία δεν είναι νόμιμη; Γιατί τότε το τράφικινγκ (παράνομη διακίνηση γυναικών κυρίως, που αναγκάζονται με βίαιο τρόπο να ενταχθούν σε κυκλώματα πορνείας) δίνει και παίρνει σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο; Αλλά και κάτι ακόμα πιο στοιχειώδες: Στα τσιγάρα, που είναι νόμιμη ουσία και πωλούνται ακόμα και στα περίπτερα, δε σημειώνεται ευρείας κλίμακας παραεμπόριο; Στην Ομόνοια διακινούνται τεράστιες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων, που εισάγονται στη χώρα μας από διάφορες χώρες και ο όγκος του παραεμπορίου είναι ίσος με αυτόν του νόμιμου εμπορίου. Ο καπιταλισμός την παραοικονομία την έχει έμφυτη. Δε μπορεί να την ελέγξει.

-Από την άλλη όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε να αλλάξει άρδην όλο το κοινωνικοπολιτικό σύστημα για να λύσουμε και το πρόβλημα των ναρκωτικών. Πρέπει ως κοινωνία να αναζητήσουμε πιο άμεσες και πιο αποτελεσματικές λύσεις. Δεν είναι έτσι;

-Συμφωνώ απολύτως. Αυτό είναι το ζητούμενο. Και αυτό είναι το αντικείμενο της ερώτησης που υποβάλει το Κ.Κ.Ε. στη Βουλή και σε όλα τα πολιτικά κόμματα που έσπευσαν να συμφωνήσουν με την κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι: πείτε μας τί κάνατε όλα αυτά τα χρόνια για το θέμα των ναρκωτικών και έρχεστε τώρα να πάρετε αυτά τα μέτρα; Είμαστε αυτή τη στιγμή χωρίς «εθνικό σχέδιο δράσης». Αυτή τη στιγμή λοιπόν, τι λειτουργεί στη χώρα μας σε σχέση με τα ναρκωτικά; Τα στεγνά προγράμματα υποχρηματοδοτούνται, τα κέντρα πρόληψης είναι υπό κατάρρευση και για επανένταξη ούτε λόγος. Λειτουργεί ο ΟΚΑΝΑ, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα λύσει το πρόβλημα των ναρκωτικών στη χώρα μας με τη χρήση μεθαδόνης, ότι οι ναρκομανείς θα αποθεραπεύονται μέσω της μεθαδόνης και από το 1995, δηλαδή εδώ και 16 χρόνια, δεν έχει να μας παρουσιάσει πέντε, δέκα άτομα που να αποθεραπεύθηκαν με χρήση μεθαδόνης. Η μεθαδόνη είναι ακόμη πιο τοξική και εθιστική και από την ίδια την ηρωίνη! Αυτά να τα λέμε, καθώς αυτοί που αποφασίζουν για τους νέους μας δεν έχουν ποτέ δει έναν ναρκομανή και ούτε ξέρουν τι περνάνε και τι χρειάζονται!

Τα προγράμματα αυτά ξεκίνησαν με υψηλούς στόχους, ότι δηλαδή θα κατατείνουν στην οριστική θεραπεία, δηλαδή την απεξάρτηση των ναρκομανών, στη συνέχεια μετέπεσαν στην απλή συντήρηση των ναρκομανών, δηλαδή στη χορήγηση μεθαδόνης απλά και μόνο για να είναι οι ναρκομανείς κάπως ελεγχόμενοι. Η μεθαδόνη όμως είναι και η ίδια ναρκωτικό. Και μάλιστα πιο τοξικό, το ξαναλέω! Και δε λένε ότι σε χώρες, όπως η Δανία, το 45% των θανάτων είναι από μεθαδόνη, καθώς είναι φοβερά τοξική ουσία. Τα νέα είναι ότι η μεθαδόνη θα μοιράζεται από τα νοσοκομεία, θα δίνεται δε από ιδιώτες γιατρούς και θα χορηγείται ακόμα και από τα φαρμακεία. Ιδιωτικοποίηση δηλαδή των πάντων και φιλοσοφία καταστολής. Όχι όμως της ουσίας αλλά των χρηστών.

-Κάντε μια σύγκριση με όσα συμβαίνουν στις ευρωπαϊκές χώρες...

-Εμείς συζητούμε πάντα με βάση τα επίσημα στοιχεία. Έχω μπροστά μου την ετήσια έκθεση για το έτος 2010 του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας. Η έκθεση αυτή κατά πρώτο λόγο αναφέρει την επικινδυνότητα του χασίς. Ο Ο.Η.Ε. συστήνει να μην το απελευθερώνουμε. Αφ' ετέρου, στη σελ. 53 της Έκθεσης, που αναφέρεται στην επικράτηση των ναρκωτικών στο γενικό πληθυσμό, τονίζεται ότι οι χώρες με τη χαμηλότερη επικράτηση είναι η Ρουμανία, η Μάλτα, η Ελλάδα και η Σουηδία. Αυτές οι 4 χώρες έχουν νόμους σύμφωνα με τους οποίους τα ναρκωτικά δεν είναι απελευθερωμένα. Ας δούμε τώρα και τις χώρες με την υψηλότερη επικράτηση ναρκωτικών: Δημοκρατία Τσεχίας 15.2%, Ιταλία 14.3%, Ισπανία 10.1%, Γαλλία 10.6%. Και αυτά, ενώ για τη χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 1.7% ! Και η περίφημη Γερμανία που την πολυδιαφημίζουν και μας λένε ότι το δικαιακό μας σύστημα πρέπει να γίνει αντίστοιχο με το γερμανικό, βρίσκεται σε ύψη που δεν τα φτάνουμε.

Τι κάνουμε λοιπόν; Πήραμε τις 35 ευρωπαϊκές χώρες στην κατάταξη και η Ελλάδα είναι προτελευταία, με τελευταία τη Μάλτα μεταξύ των χώρων που έχουν το μικρότερο πρόβλημα. Πρώτες είναι οι χώρες που προανέφερα (Τσεχία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία). Και τώρα πάμε να εφαρμόσουμε στη χώρα μας αυτό το μοντέλο για τα ναρκωτικά το οποίο έκανε αυτές τις χώρες να είναι πρώτες σε επικράτηση των ναρκωτικών στο γενικό πληθυσμό τους. Ενώ εμείς είμαστε τελευταίοι. Είναι παραλογισμός αυτό ή δεν είναι; Όταν πας να προκόψεις, κοιτάς το γείτονα που πάει καλύτερα, όχι αυτόν που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, όχι αυτόν που βούλιαξε. Με τους θανάτους να δείτε τι γίνεται. Να δείτε στις χώρες αυτές ποιες είναι οι βασικές αιτίες θανάτου του γενικού πληθυσμού. Στη σελ. 104 της ίδιας έκθεσης αναφέρεται ότι σε ό,τι αφορά τις τάσεις της μέσης ηλικίας των θανάτων που οφείλονται στα ναρκωτικά, εκεί προηγούνται χώρες όπως Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ιταλία. Δεν έχει την Ελλάδα.

-Παρ' όλα αυτά, ακόμα και στη χώρα μας, ακόμα και στο κέντρο της ίδιας της πρωτεύουσας, καθημερινά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με εικόνες ναρκομανών που κάνουν χρήση «δημοσία θέα».

-Σκεφτείτε λοιπόν, όταν η χώρα μας είναι προτελευταία στην κατάταξη και βλέπουμε τέτοια φαινόμενα, τι πρέπει να συμβαίνει στις χώρες που τα ποσοστά χρήσης ναρκωτικών είναι πολλαπλάσια σε σχέση με την Ελλάδα.

-Το πρόβλημα είναι λοιπόν υπαρκτό και εδώ. Χρειάζονται λύσεις άμεσες. Το Κ.Κ.Ε. τί προτείνει για το πρόβλημα;

-Κατ' αρχήν να μη λένε στον κόσμο μύθους. Αυτή τη στιγμή, ο χρήστης ναρκωτικών είναι ατιμώρητος. Ας μας φέρουν έναν από αυτούς που είναι στη φυλακή επειδή βρέθηκε να κατέχει μόνο μια μικροποσότητα ναρκωτικών που προοριζόταν για αυστηρά προσωπική του χρήση. Αυτό συμβαίνει γιατί ο υπάρχων νόμος ορίζει την έννοια της μικροποσότητας και προβλέπει μη φυλάκιση αν ο χρήστης έχει μόνο αυτή την ποσότητα. Ο νέος νόμος κάνει πταίσμα την κατοχή μικροποσότητας και την καλλιέργεια μικροποσοτήτων, αλλά για τους εμπόρους ναρκωτικών, εκεί που οι ποινές ήταν 10 έως 20 χρόνια φυλάκισης, μετατρέπονται τώρα σε 5 έως 20 χρόνια φυλάκισης. Γι' αυτό γίνεται όλη αυτή η φασαρία. Κατέβηκε το όριο για τους εμπόρους. Υπάρχει κάτι πολύ πονηρό πίσω από αυτό, καθώς υπάρχουν έμποροι και έμποροι. Τα καρτέλ των ναρκωτικών, ο νόμος δεν μπορεί να τα χτυπήσει, καθώς έχουν «προστασία». Το 95% της παγκόσμιας παραγωγής ηρωΐνης προέρχεται από το Αφγανιστάν. Εκεί που είναι τα συμμαχικά στρατεύματα, μαζί και η Ελλάδα, και φυλάνε τις φυτείες. Αυτό κάνουν! Αυτούς, που είναι οι μεγαλέμποροι, θα τους βρουν να τους βάλουν φυλακή; Αλλά και αυτός που κατέχει μισό κιλό ηρωΐνης έμπορος είναι. Τί θα κάνει με τον ένα και τί θα κάνει με τον άλλον;

-Το κόμμα σας λοιπόν, τί προτείνει;

-Κατ' αρχήν, ένας απλός χρήστης δεν πρέπει να είναι στη φυλακή. Εκτός κι αν πέρα από τη χρήση ναρκωτικών διαπράττει και άλλα αδικήματα. Ο απλός χρήστης, λοιπόν, πρέπει άμεσα να κάνει θεραπεία. Όμως, σε ποιο θεραπευτικό κέντρο να τον πας, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν; Υπάρχουν το ΚΕΘΕΑ και το 18 ΑΝΩ που κάνουν τέτοια προγράμματα, τα οποία, όμως, έχουν να κάνουν προσλήψεις από το 2006 και είναι υποχρηματοδοτούμενα. Αν δείτε δε, τι παίρνουν αυτά τα κέντρα, που βγάζουν ανθρώπους καθαρούς στην κοινωνία, ανθρώπους στους οποίους έχουν εμφυσήσει το σεβασμό και την αξιοπρέπεια, σε σχέση με τον ΟΚΑΝΑ που δεν μας έχει δώσει αντίστοιχα δείγματα, τότε η εικόνα θα γίνει πιο ξεκάθαρη. Πού είναι τα κέντρα πρόληψης; Και αυτά τα ελάχιστα που υπάρχουν πάνε να τα κλείσουνε. Έχουμε 400 εργαζόμενους σε τέτοια κέντρα για όλη την Ελλάδα. Τι να πρωτοκάνουν οι άνθρωποι; Ειδικά στα σημεία με υψηλά ποσοστά ναρκομανών. Χρειάζεται άμεσα να λειτουργήσει το τρίπτυχο πρόληψη-θεραπεία-επανένταξη με πλήρεις, δωρεάν και δημόσιες δομές.

-Αν υποθέσουμε ότι φροντίζαμε ώστε τους ναρκομανείς να τους μαζέψουμε από τους δρόμους, ώστε να μη χρειάζεται, για τη δόση, τους να εγκλιματίσουν, να κλέψουν, να διαρρήξουν, να γίνουν βίαιοι κατά συνανθρώπων μας, ενδεχομένως να οδηγηθούν στην πορνεία και να υπήρχαν κέντρα στελεχωμένα με ειδικούς που θα παρείχαν υποστήριξη ιατρική, ψυχολογική, κοινωνική, το Κ.Κ.Ε. θα ήταν αντίθετο σε αυτό; Σε κέντρα δηλαδή που θα φρόντιζαν τους ναρκομανείς όσο είναι εξαρτημένοι από τις ουσίες, αλλά και θα τους έβαζαν στο δρόμο της οριστικής απεξάρτησης, μέχρι το τέλος.

-Ασφαλώς και θα συμφωνούσαμε. Αυτό είναι που υποστηρίζουμε κι εμείς. Ότι δηλαδή πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να απεξαρτηθούν και να ενταχθούν ξανά στην κοινωνία. Μόνο έτσι ο απλός χρήστης ναρκωτικών δε θα ξαναμπεί στον ίδιο φαύλο κύκλο και δε θα αναγκαστεί να ξανακλέψει και να εγκλιματίσει. Οριστική λύση του προβλήματος ασφαλώς και δεν μπορεί να υπάρξει, από τη στιγμή που συνεχίζουν να υπάρχουν οι αιτίες που το γεννάνε. Και αυτή η κοινωνία που σου στερεί τα πάντα και σου παρέχει μόνο ναρκωτικά, είναι που χρειάζεται ριζική αλλαγή η ίδια. Δηλαδή σχολείο δεν έχουμε, μόρφωση δεν έχουμε, υγεία δεν έχουμε, δουλειά δεν έχουμε, (ένας στους τρεις νέους είναι άνεργος) και αυτό που μας λένε είναι πάρτε ναρκωτικά ελεύθερα. Ε, αυτή η κοινωνία ανατρέπεται μόνο. Δεν αλλάζει. Ανατρέπεται! Αλλά αυτό είναι που δε θέλουν να καταλάβει ο κόσμος. Γι' αυτό και κάνουν αυτή την επίθεση στο Κ.Κ.Ε. Δυστυχώς, το πολιτικό προσωπικό δεν είναι παρά υπάλληλοι των μονοπωλίων. Μας ζητούν να συμβιβαστούμε με τα προβλήματα, καθώς αυτό βολεύει συγκεκριμένα συμφέροντα.

Ο τοξικομανής, όμως, μπορεί να γίνει καλά και οφείλει το κράτος να του παρέχει κάθε δυνατότητα γι΄αυτό και όχι να το χαρακτηρίζει «πρόβλημα» και να το μοιράζει στα νοσοκομεία και στους ιδιώτες για να βγάλουν πάλι λεφτά από τον πόνο χιλιάδων οικογενειών.